Prevalence of psychiatric symptoms in non-health personnel at the Hospital Universitario Mayor-Méderi in Bogotá during the Covid-19 pandemic. Academic Article

abstract

  • Introducción: La pandemia por COVID-19 ha implicado múltiples consecuencias en la salud mental, especialmente en trabajadores de la salud. Existen pocos estudios que evidencien el nivel de afectación del personal no sanitario que, aunque no hacen parte del personal asistencial, se encuentran en un medio con un riesgo alto de exposición. Objetivo: Evaluar la prevalencia y explorar factores de riesgo asociados a síntomas de ansiedad y depresión en personal no asistencial quienes laboraron durante la pandemia de COVID-19 durante el último año. Métodos: Estudio observacional tipo corte transversal analítico. Se aplicaron instrumentos PHQ-9 y GAD-7 para evaluar síntomas de salud mental, así como variables sobre exposición a COVID-19. Los datos fueron procesados por medio de regresiones multivariadas. Resultados: El antecedente de enfermedad mental (OR= 6.68; IC95percent-flag-change 1.56- 28.51), así como trabajar en cocina (OR 5.16; IC95percent-flag-change 1.23-21.74) o en servicios generales (OR 3.64; IC95percent-flag-change 1.11-11.87) fueron factores de riesgo para ansiedad clínicamente significativa. Trabajar en cocina fue factor de riesgo para depresión clínicamente significativa (OR 6.20; IC95percent-flag-change 2.04-18.88). Las variables que evaluaban el COVID-19 no fueron significativas en ninguna de las dos condiciones. Discusión y Conclusión: El presente estudio sugiere que los trabajadores no asistenciales en hospitales generales se encuentran en riesgo elevado de desarrollo de síntomas de ansiedad y depresión, especialmente aquellos que trabajan en servicios generales y servicio de concina. Pese a esto, se requieren más estudios para explicar estos resultados.
  • Introduction: The COVID-19 pandemic has had multiple consequences on mental health, especially in health care workers. There are few studies that show the level of affectation of non-health care personnel who, although they are not part of the health care staff, are in an environment with a high risk of exposure. Objective: To evaluate the prevalence and explore risk factors associated with symptoms of anxiety and depression in non-health care personnel who worked during the COVID-19 pandemic during the last year. Methods: Observational cross-sectional analytical study. PHQ-9 and GAD-7 instruments were applied to assess mental health symptoms, as well as variables on exposure to COVID-19. Data were processed by multivariate regression. Results: A history of mental illness (OR= 6.68; 95percent-flag-changeCI 1.56- 28.51), as well as working in the kitchen (OR 5.16; 95percent-flag-changeCI 1.23-21.74) or in general services (OR 3.64; 95percent-flag-changeCI 1.11-11.87) were risk factors for clinically significant anxiety. Working in the kitchen was a risk factor for clinically significant depression (OR 6.20; 95percent-flag-changeCI 2.04-18.88). Variables assessing COVID-19 were not significant in either condition. Discussion and Conclusion: The present study suggests that non-care workers in general hospitals are at elevated risk of developing symptoms of anxiety and depression, especially those working in general services and kitchen service. However, further studies are needed to explain these results.

date/time interval

  • 2021-05-01 - 2022-05-01

keywords

  • Anxiety
  • Cross-Sectional Studies
  • Delivery of Health Care
  • Depression
  • General Hospitals
  • Hospital Personnel
  • Mental Health
  • Occupational Groups
  • Pandemics
  • Patient Health Questionnaire
  • Psychiatry