Relación entre las etapas de cambio comportamental del consumo de frutas y verduras y los criterios de Síndrome Metabólico en escolares Bogotá, Colombia. Estudio FUPRECOL Thesis

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  • Master's thesis

Thesis author

  • Chala Rodríguez, Sonia Ines

abstract

  • Objective: To determine the relationship between the stages of change in the behavior of fruit and vegetable consumption, criteria associated with the Metabolic Syndrome (SM) in schoolchildren of the FUPRECOL study.Materials and Methods: A cross-sectional study included schoolchildren from District Educational Institutions 9-17 (n = 9692). The Behavior Change Questionnaire (CCC-Fuprecol) was applied in a self-filled manner regarding fruit-vegetable consumption, as well as measurements anthropometric variables such as weight - height, to estimate the BMI. A sub-sample of participants (n = 2,916) was selected to determine the presence of (SM) criteria. Results: 9,692 records were considered valid, being 56% (n = 5505). Compared to the consumption of fruit in the surveyed population, 38.0% in Preparation / Action was fulfilling the recommendation while 47.8% in Maintenance. Regarding the consumption of vegetables 39.3% in Preparation / Action and 41.8% maintenance. 9.6% of the sub-sample revealed the presence of (SM). Conclusion: A relationship was found between the intention and compliance of the consumption of fruits and vegetables with the presence of SM criteria. Schoolchildren considered to be at risk for MS comply less with the recommendations for consumption in fruits and vegetables.
  • Objetivo: Determinar la relación entre las etapas de cambio en el comportamiento del consumo de frutas y verduras y los criterios asociados al SM (Síndrome Metabólico) en escolares del estudio FUPRECOL. Materiales y Métodos: Se realizó un Estudio Transversal que incluyó escolares de Instituciones Educativas Distritales entre 9 y 17 años (n=9692). Se aplicó, de manera auto-diligenciada, el Cuestionario de Cambio de Comportamiento (CCC-Fuprecol) respecto al consumo de frutas y verduras; además, mediciones antropométricas como peso y talla, para estimar el IMC. Se seleccionó una sub-muestra de participantes (n=2,916) para determinar la presencia de criterios de SM. Resultados. Se consideraron válidos 9,692 registros, que son el 56% (n=5505). Sobre el consumo de frutas en la población encuestada. El 3,9% se encontraba en contemplación; el 38,0% en Preparación/Acción y el 47,8 % en Mantenimiento. En cuanto al consumo de verduras, se encontró que el 39,3% estaba en Preparación/Acción y el 41,8% en mantenimiento. El 9,6% de la sub-muestra reveló la presencia de SM. Conclusión: Hay relación entre la intención y el cumplimiento del consumo de frutas y verduras con la presencia de criterios de SM. Los escolares considerados con riesgo para SM cumplen menos las recomendaciones de consumo de dichos vegetales.

publication date

  • 2018/02/16

keywords

  • Adolescent
  • Behavior
  • Child
  • Fruits
  • Syndrome Metabolic
  • Vegetables

Document Id

  • 759eb9b0-0273-49fe-a3e6-9ef044a6109d