Methodological guide of business models based on bioeconomy for the valorization of organic waste generated in La Vega, Cundinamarca
Academic Article
Overview
Research
View All
Overview
abstract
En el marco de la bioeconomía y con el propósito de aportar a la gestión sostenible de residuos orgánicos, se hace necesario plantear alternativas que permitan agregar valor a dichos residuos, a la vez que se contribuye a la generación de beneficios ambientales, económicos y al fomento del empleo en zonas rurales y comunidades vulnerables. Este proyecto pretende formular una ruta metodológica para la gestión y desarrollo de modelos de negocio que permitan el aprovechamiento de biomasa residual localmente disponible en el municipio de La Vega (Cundinamarca), mediante el diseño e instalación de una planta piloto de digestión anaerobia como tecnología de aprovechamiento. Las rutas de transformación de los productos y subproductos del proceso serán evaluadas para la obtención de productos de valor agregado enfocados en la generación de bioenergía y producción agropecuaria
Within the framework of the bioeconomy and with the purpose of contributing to the sustainable management of organic waste, it is necessary to propose alternatives that allow adding value to said waste, while contributing to the generation of environmental and economic benefits and the promotion of employment in rural areas and vulnerable communities. This project aims to formulate a methodological route for the management and development of business models that allow the use of locally available residual biomass in the municipality of La Vega (Cundinamarca), through the design and installation of a pilot anaerobic digestion plant as a exploitation. The transformation routes of the products and by-products of the process will be evaluated to obtain value-added products focused on the generation of bioenergy and agricultural production.