Sociocultural history of nutrition in Colombia during the 20th century. The relationship between scientific practices, representations of the population, state policies and food agencies and industries.
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Este proyecto se propone analizar, en el contexto internacional del desarrollismo, la forma como se (re)configuró un campo de investigación e intervención social sobre la alimentación (el denominado “problema de la nutrición”) en Colombia entre 1940 y 1970, así como sus efectos en las formas de representar a la población, tratar de gestionar sus conductas y moldear sus subjetividades. Desde una perspectiva interdisciplinaria, entendemos que la producción y aplicación de conocimientos sobre nutrición, así como el diseño e implementación de políticas públicas de salud alimentaria son el resultado de complejos procesos sociales, culturales y económicos que involucran diversos actores, intereses y un amplio rango de negociaciones a nivel local e internacional. Así, queremos responder a las siguientes preguntas: ¿Cuáles fueron los principales actores, saberes y prácticas científicas, instituciones, organismos y empresas locales e internacionales involucrados en la (re)configuración de este campo de saber sobre alimentación y salud? ¿Cómo se articularon y se negociaron las diferentes agendas e intereses de los actores e instituciones identificados anteriormente para definir los “problemas de la nutrición” y cuáles fueron las acciones concretas llevadas a cabo para sus posibles soluciones? Y ¿Cómo estas prácticas de producción de conocimiento alimentario e intervención social ayudaron a construir representaciones determinadas de la población y sus posibilidades progreso, así como sus efectos en las subjetividades alimentarias de las poblaciones objeto de intervención? Con estas preguntas se quiere avanzar en la comprensión de las tensiones entre lo local y lo global en los procesos de producción y aplicación de conocimiento científico alimentario, las relaciones asimétricas de poder involucradas, y la forma como la ciencia y los órdenes sociales y políticos son coproducidos. Una mirada crítica e histórica de estos procesos es fundamental para comprender las tensiones actuales a la hora de definir las relaciones entre alimentación, salud y política pública.
This project aims to analyse, in the international context of developmentalism, the way in which a field of research and social intervention on food (the so-called "nutrition problem") was (re)shaped in Colombia between 1940 and 1970, as well as its effects on the ways in which it represents the population, tries to manage its behaviour and shapes its subjectivities. From an interdisciplinary perspective, we understand that the production and application of knowledge on nutrition, as well as the design and implementation of public food health policies, are the result of complex social, cultural and economic processes that involve diverse actors, interests and a wide range of local and international negotiations. Thus, we want to answer the following questions: Which were the main actors, scientific knowledge and practices, institutions, organizations and local and international companies involved in the (re)configuration of this field of knowledge on food and health? How were the different agendas and interests of the actors and institutions identified above articulated and negotiated to define the "nutrition problems" and what were the concrete actions taken for their possible solutions? And how did these practices of food knowledge production and social intervention help to construct specific representations of the population and their possibilities for progress, as well as their effects on the food subjectivities of the populations targeted for intervention? These questions are intended to advance the understanding of the tensions between the local and the global in the processes of production and application of food scientific knowledge, the asymmetric power relations involved, and the way in which science and social and political orders are co-produced. A critical and historical look at these processes is fundamental to understanding the current tensions in defining the relationships between food, health and public policy.